Sparring´s

Sparring´s

Sparrings blogg

Händelser inom Sparrings kennel ...

Sparringträff januari 2014

I-kullenPosted by sparrings.se Fri, February 28, 2014 14:09:26

Ivan, Tesla, Baggis, Ninja, Ida och Iwo.

Äntligen fick vi till vår träff och valparna har hunnit bli dryga 8 månader. Vi, (Josephine med Ninja, Frida med Tesla och Maria med Ivan) startade på fredagen med gemensam middag som Ivans matte Maria hade ordnat, supergod lasagne! Lite träning inomhus blev det också senare. På lördagmorgon, lagom till frukost, anlände Perra och Elin med Iwo. Detta var första gången alla var samlade och vi pratade ihop oss lite om hur vi skulle träna. Det blev uppletande på förmiddagen och det var riktigt kul och lärorikt att utbyta erfarenheter. Valparna verkar alla ha ett stort intresse för näsarbete. På eftermiddagen och resten av kvällen hade vi förmånen att få träna i uppvärmt ridhus. Vi körde varsitt pass med lydnad och det var superkul att se hur fint alla jobbade med sina hundar även om alla har lagt krut på lite olika saker. Ivan hade ett fritt följ som gav gåshud med höga benlyft och karisma. Samma sak med Tesla som också gjorde finfina hålla fast-övningar i apporten. Ninja och Josephine var superduktiga och gjorde många moment jättefint. Det var riktigt härlig fart i budföringen. Och Iwo visade apporteringar med skramlande dunkar med skruv i, hjälmar och annat konstigt som kan dyka upp i mondioringen. Han visade också att han kommit en bit på väg med vittringsapporteringen.Iwo bevakar sin låda med Perra och Elin.


Ivan gillade att bita i ärmen.


Sedan fick alla prova lite bitarbete. Perra och Elin som kör mondioring var snälla och ställde upp som figuranter. Tesla och Ivan hade inte provat bitövningar förut och det var kul att se hur intresset snabbt vaknade. Ida som också ska köras i mondioring fick bita i legsleeves för andra gången i livet. Vi fick i läxa att jobba med ett lugnt och fast bett och försöka att minska på tillkämpandet som hon hade ganska mycket denna gång. Ninja är den som tränat mest ”vanligt” skydd och fastän hon blir lite känslosam i betten hade hon fin balans och lydnad i övrigt. Iwo bet fint i benet och bevakade sin låda. Elin körde också lite bitövningar med sin nya hund, malinoistiken Dubion Nipperi. En riktigt trevlig hund. Min pappa, som är den som uppdaterar hemsidan, kom förbi och filmade och fotade lite.

Jag tror vi tränade till 23.30 i ridhuset för att sedan avsluta hemma med en stunds prat och lite vin. Supertrött var jag och säkert alla de andra. På söndagsförmiddagen körde vi sök allihop. Det var tyvärr ingen vind så vi körde med pop up på Tesla och Ivan som har sysslat mera med spårträning. Det visade sig fungera riktigt bra! Ninja har kört ganska mycket sök och hon gick jättefint. Vi fick också se lite mera färdigt sökarbete av kusin Balder, Perras andra hund, och Elins bordercollie Hugo i söket som gick superbra.


Frida och Tesla.


Josephine och Ninja.

Vi avslutade med gemensam lunch innan alla for hem. Jag längtar redan till nästa gång vi ses. Det är fantastiskt kul som uppfödare att få följa hur valparna växer och hur de utvecklas tillsammans med sina förare. Man jämför dem med varandra och med hur de var som små. Fortfarande är Ivan och Iwo längst ifrån varandra i utseendet. Tikarna är ganska lika varandra både mentalt och utseendemässigt. Än är det för tidigt att säga hur de kommer att vara mentalt som vuxna och det ska bli mycket spännande att träffas i sommar på kennellägret.


Ida och Baggis.
Valparnas utveckling

I-kullenPosted by sparrings.se Mon, November 25, 2013 18:08:52
Valparna

Hösten är här och valparna är nu 5 månader. Jag har ju Ida att följa, vilket är jättebra att jämföra lite med när jag får rapporter om valparnas mentala och fysiska utveckling. Det som tycks vara gemensamt är att valparna är mycket intresserade av näsarbete och de är lyhörda, orädda och ganska lättfostrade än så länge. Lite vaktiga verkar flera vara men ändå sociala. I Idas fall noterar jag också att även om hon har en härlig kamplust så känns hon ganska balanserad vilket jag ska försöka vårda så att det består. De är dock så små än så länge och har olika utvecklingsstadier att gå igenom innan man kan säga hur de blir. Lite extra humör finns det i ett par av dem. Fysiskt växer de fint och jämnt och de har en god aptit. Alla valparna har ljusnat en hel del i färgen även om maskerna fortfarande är mörka.

Josephine Löfdahl med Ninja

Valpköparna är mycket ambitiösa med sina valpar och lägger ut filmer och bilder både på sina egna facebook-sidor och på vår egen Sparrings-sida. Jättekul att se! Alla har fått testa att spåra och de flesta kör nog lite uppletande. Tesla tränas dessutom i agility och lydnadslydnad och Iwo i mondioring och sök. Ivan och Ninja spårar mycket har jag förstått men tränar också lydnad och sök. Ninja har också varit på skyddsläger och fått pröva lite nybörjarövningar i skyddet. Det ska bli så spännande att följa valparnas träning och vi tycker att det är jättekul att valpköparna tillsammans täcker upp så många olika grenar.

Förra helgen hade vi besök av Frida med Tesla och Josephine med Ninja. Det var jättekul att se hur de vuxit och vi tränade lite spår, sök, uppletande och lydnad.

Under trettonhelgen ska vi ha den första arrangerade valpträffen.

Frida Olsson med Tesla


Flytten ...

I-kullenPosted by sparrings.se Thu, July 25, 2013 20:24:54
Nu har valparna flyttat hemifrån, alla utom en som blir kvar här hos oss ett litet tag. Vi är så glada över våra fantastiska valpköpare och vi tror att alla har fått rätt valp. Oj, vad vi kommer att sakna våra bumbibjörnar! Vi önskar dem all lycka i framtiden!

Från vänster till höger:

Josephine Löfdahl och I´Ninja

”Perra” Per-Åke Svensson och Iwo

Frida Olsson och I’ Tesla

Maria Johansson och Ivan

Valparna har kommit, en bit till ...

I-kullenPosted by sparrings.se Wed, June 26, 2013 22:41:46
Valparna är nu 4 veckor drygt och helt underbara! De sista dagarna har de fått vara ute en del och de har också börjat få lite vanlig mat utöver diandet. De är fortfarande jämna och varje valp väger ca 3 kg. Färgen har ljusnat något på allihop och det börjar gå att skilja dem åt på utseendet. Vad gäller hanarna är skillnaden ganska tydlig. Den ena är mörkare och har en speciell teckning på kinderna medan den andra är lite ljusare och har en mörk fläck mitt på svansen som gör honom lätt att känna igen. Två av tikarna är ganska lika, märkta gul och blå på svansarna, medan den tredje, märkt röd, har en svart mask som sträcker sig upp över pannan. Alla är framåt och nyfikna och det är svårt att säga något om mentala skillnader i nuläget.


Det är många som besöker oss nu, både valpköparna, vänner och släkt. Under midsommar var valplådan bemannad stora delar av dygnet då vi hade ett miniläger (skydd och sök) här med härliga vänner som bodde över.


Tyvärr har vi varit tvungna att låta vår fina gamla schäfer Tess somna in. Hon fick troligen en blödning som gjorde henne halvsidesförlamad. Det fanns inte så mycket att fundera över och hon blev 11 år. Trots att vi har våra andra hundar känns det väldigt tomt efter henne. Kontrasten att lämna djursjukhuset efter vår sista stund med Tess och att åka hem till valplådan var märklig.


Valparna har kommit!

AvelPosted by sparrings.se Wed, May 29, 2013 18:08:43
I söndags (26/5), på dygn 60, anlände I-kullen! En liten kull på 5 valpar, 3 tikar och 2 hanar. De var mycket jämna i storleken, drygt 485 g i snitt, mycket pigga och till utseendet mörka och fina.

Valpningen gick jättebra! Baggis visste direkt sin uppgift och hon är en mycket ansvarstagande och varsam mamma. Första valpen kom kl. 18 och den sista kl. 22 i ordningen tik, hane, tik hane, tik.

Håll utkik här och framförallt på Facebook där vi lägger upp filmer och foton i stort sett dagligen.54 dygn och ...

AvelPosted by sparrings.se Mon, May 20, 2013 11:49:48

I dag är Baggis på dygn 54. Det är lite jobbigt nu med värmen och hon börjar bli lite otymplig. Igår såg jag fosterrörelser för första gången!Hemma ett tag

AvelPosted by sparrings.se Wed, May 15, 2013 10:56:12
Nu blir det att vara hemma de sista två veckorna med högdräktig malinutt som nu är på sitt 47:e dygn. Under denna vecka växer kroppsbehåringen ut på fostren. Tassarna och trampdynorna är färdigbildade och fostren liknar nu den färdiga valpen, men kan inte överleva utanför livmodern. Från denna tidpunkt är det egentligen bara storleken som ändras. Förbeningen i benen är nu så långt framme, att man från dag 48 skulle kunna se fostren på röntgenbilder. Det är nu för första gången i dräktigheten möjligt att se fosterrörelser. Spännande!

Dygn 60 ser ut ungefär så här:... och här Baggis som börjar bli lite rund om magen:Kennelträff och träning

TräningPosted by sparrings.se Wed, May 15, 2013 10:47:38

I helgen har vi varit långlediga och ute med husvagnen på hundevenemang såklart. Kennel Puckings hade miniläger hemma hos Alf Memner, som har fött upp våra schäfrar. Måste säga att Alf är en förebild vad gäller engagemang, kennelträffar och andra aktiviteter för valpköparna! Alltid lika prestigelöst och avslappnat!

Baggis fick sitt sista lilla träningspass innan valparna anländer så hon har mest slappat i helgen. Och jag passade på att fota lite.

Jag tog några fina bilder och en varning till alla mallefreaks är att det enbart kommer schäferbilder denna gång. Nedan bilder på Özis söner Alo (överst) och Arrak som föddes hemma hos oss för två somrar sedan.

När Mats tränade lydnad fick jag en rolig bild på apporteringen. Özi har just släppt apportbocken för att kasta sig över bollen hos Mats. Under ser man de fina spårmarkerna och Özi som fick ärmen som belöning på slutet. Bilderna på Tess (och Mats) är tagna i Norrköping på Riesenmästerskapet som gick i helgen där Mats dömde spår och rapport. Mats har återigen blivit uttagen att döma på Bruks-SM! Denna gång blir det Spårhundsgruppen.

Next »